Afdrukken


Midden November 2021

Binnen zijn de elektra en waterleidingen die door de dekvloer gaan aangelegd. Over de hele benedenverdieping zijn de lussen voor de vloerverwarming gelegd door Doornekamp.
Intussen zit ook de dekvloer er in. In een halve dag gelegd door Bert Raben.

In de ronde douche is in de afvoer een EasyDrain warmtewisselaar geplaatst die het koude water dat naar de thermostaatkraan gaat voorverwarmd zodat we besparen op het warmwaterverbruik.

 

 

Eind Oktober 2021

Het opbouwen van de kachel gaat gestaag verder. Een mooi en leerzaam gebeuren waarbij de assistentie van "helpdesk" Klaas van Tichelaar Tegelkachels af en toe nodig is om weer een bouwlaag verder te komen.

De buisjes van de warmtewisselaar zijn nog duidelijk zichtbaar. Deze worden later als bijverwarming op de vloerverwarming aangesloten.

We hadden een bijzondere bezoeker in ons huis. Via een nog openstaand gat bij het zeshoek raam was een kerkuil naar binnen gevlogen.
Heel voorzichtig opgepakt en via het dakraam buiten op het dak gezet.

Buitenom het huis is het een grote zandbak. De afvoerbuizen voor het regenwater zijn naar de wadi toe gelegd en waar de bestrating komt is zand neergelegd en de berg aarde naast het huis is over het kavel verdeeld. Dit met dank aan Bloemhof Grondverzet.

 

Midden Oktober 2021

Zowel binnen als buiten wordt er hard aan ons huis gewerkt.

Aan de buitenkant wordt de gevel betimmering en de boeiboorden aangebracht. Ook de pergola wordt geplaatst. Deze is zwevend bevestigd.

Aan de binnenkant gaat het plaatsen van de strobalen verder, de uitstekende delen stro worden "geschoren". De leemstenen muur tussen de kamer en badkamer wordt geplaatst, de trap is geplaatst en het fundament van de kachel is geplaatst waarin mooi de vorm van de kachel en het "warme" bankje te zien is.

Eind September 2021

Het biologisch dynamische tarwe stro is geperst in ouderwetse kleine balen en wordt geleverd door Van Zanten Biologisch Graanbedrijf uit Garmerwolde. De helft van de 260 balen kunnen direct in het huis opgeslagen worden, de rest gaat bij een boer in de schuur en klein eindje verderop. De eerste strobalen heb ik intussen geplaatst.

 

En we hebben geluk met het weer. Waar het in de zomerperiode bijna dagelijks regende hebben we nu een tijdje droog weer en wordt het huis voorzien van een waterdichte dakbedekking voordat er maar een drup valt. Het groene deel van het dak komt er volgend jaar op.

Midden September 2021

Het gaat nu ineens heel snel, in een paar weken tijd staat er om compleet huis. Fascinerend om te zien dat de plannen die we al zo lang hebben nu echt als een huis worden neergezet.

Begin September 2021

Het opbouwen gaat dan eindelijk in de eerste week van september beginnen.

Augustus 2021

Intussen zelf de schuur onder de zonnepanelen geplaatst. Deze wordt later nog afgebouwd.

 

Intussen is de aannemer na de bouwvak begonnen de panelen voor het dak in elkaar te zetten.

 

Update Juli 2021

Helaas is het zagen van het hout voor het dak vertraagd. De zagerij was de opdracht vergeten en was ook niet meer in de gelegenheid om het hout voor de bouwvak gezaagd te krijgen. De aannemer heeft een andere zagerij gevonden die het hout nog net voor de bouwvak heeft kunnen zagen. Al met al geeft dit toch een vertraging van een aantal weken opgeleverd. Het plan is nu dat het huis begin oktober er compleet staat. Daarna gaan we zelf verder met het afbouwen.

Midden Juni 2021

Het zichtbare werk gaat nu snel. De beneden verdieping is op een grote trailer gebracht. Het Woud gaat nu verder met het in elkaar zetten van de dakelementen. De uitdaging (en het leuke) voor hun is dat het geen standaard werk is. De dubbele schuine zijden van de dak aansluitingen zijn lastig om te maken.
Ook de derde laag beton (gewapend) is intussen gestort bij ruim 30 graden.

 

 

Begin Juni 2021

We hebben de wens om de kozijnen met een natuurvriendelijke verf te verven. De kozijnenfabriek kon de verfspuitinstallatkie hiervoor niet ombouwen. Dus was ons gevraagd of wij zelf de kozijnen konden verven. Zo gezegd en zo gedaan en drie dagen aan het verven geweest. Met dank aan het advies en de verf van Greenpaints.
De kozijnen zijn gemaakt van duurzaam Finti hout.

  

Mei 2021

Ieder keer een stapje verder. Het is mooi om te zien hoe de plannen van papier steeds meer vaste vorm aannemen. De fundering is uitgegraven en de beide lagen schuimbeton zijn gestort. De afvoer zit er in  samen met een aantal elektra en water buizen. Ook is de luchttoevoer voor de leemkachel geplaatst.

 April 2021

Ons kavel en huis is uitgelegd op de energie lijnen van de Flower of Life. Met krijt hebben we de Flower of Life op het kavel getekend en met dank aan de drone van https://mrstaikelmovies.nl/ hebben we de getekende Flower of Life van boven kunnen zien.

 

Het detail ontwerp van het huis is gereed en de aannemer is met de voorbereidingen gestart en de eerste muur is intussen gemaakt.

  

Maart 2021

Het productieboek is bijna gereed. De houtbouwer en de constructeur zijn er bijna uit. Wel een aantal weken later dan gepland en even afwachten wat dit voor gevolgen heeft voor de opleverdatum.

De bouwaansluiting is intussen gereed met dank aan de noabers van het Lievingerveld voor het tillen van de waterput.

 

Januari 2021

De eerste palen voor ons ecologische huis Lievingerflow ontworpen door Michel Post van Orio Architecten in het plan Lievingerveld in Beilen staan intussen in de grond.
Het zijn nu nog de palen voor de brievenbus en het bouwbord, de rest volgt later.